Graniittimiesten vihreys

 

Graniittimiesten vihreys

Tyrmistyneinä ja harmistuneina luimme keskiviikkoaamuna täpötäydessä junassa, johon Nuppulinnastakin nousi parikymmentä ihmistä, että VR on ilmaissut halunsa lopettaa Nuppulinnan ja Purolan seisakkeet. Emme valita tuulesta ja tuiskusta, joiden kohteeksi joudumme odotellessamme myöhässä olevaa junaa, emmekä edes että polkupyöriä tuhotaan ja varastetaan. Ei, Nuppulinna on loistava seisake! Valitamme sitä, että VR:lle tulee edes mieleen lopettaa näin toimiva seisake.  Sen mainoksessahan on ystävälliset graniittimiehet, jotka vääntävät itsensä vaikka mutkalle vakuuttaakseen, että VR on vihreä vaihtoehto. Missä se vihreys nyt on, graniittimiehet?

Aloitan kertomalla miten hyvät yhteydet Nuppulinnasta on. Verrattuna yhteyksiin esimerkiksi Hyrylästä Helsinkiin tai Nuppulinnasta Hyrylään juna toimii erinomaisesti. Se ei aina ole ajoissa, mutta erittäin kiitettävästi verrattuna busseihin, jossa myöhästyminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.   37 min Helsinkiin on todella nopeaa, verrattuna Hyrylän bussien noin 50 minuuttiin. Monet jättävät autonsa asemalle ja pääsevät suoraan Helsingin ydinkeskustaan. Osa tulee polkupyörällä tai kävellen, itselläni on 3 km:n pyörämatka.  Myös nuoret kulkevat kouluihinsa Nuppulinnasta.

Tuusula tavoittelee asemaa lentoradalle. Ensin kuitenkin on rakennettava miljardin maksava rata. Miten kokonaisnäkemys toteutuu? Kannatan lentoradan aseman saamista Etelä-Tuusulaan,  ja olin melko ensimmäisinä sitä ehdottamassa, mutta nykyisen radan mahdollisuudet tulee hyödyntää ensin ja täysimääräisesti. Radan varrella on erinomaisia asuinpaikkoja, miksi niitä ei käytetä? Miksi pitää rakentaa sekä rata että uudet asuinalueet ja vielä miljoonia maksavat asemat ennen kuin käytetään jo olevassa olevia rakenteita optimaalisesti. Olisiko kaikki seisakealueen infrastruktuuri, johon Nuppulinnassa ja Purolassa on investoitu, ollut turhaa ja asema jätettäisiin autioksi kuin Pompein arkeologinen muisto?

Helsingin alueen metropolisuunnitelmat ovat niin pahasti avonaisia, ettei ole mitään syytä lopettaa asemia, ennen kuin suunnitelmat ja hallinto asettuvat kohdalleen ja stabiloituvat. Viime vuosina  olemme nähneet Uudenmaan liiton karttoja, joissa vaihtoehtoina Nuppulinnaankin on visioitu jopa kymmeniä tuhansia asukkaita, mikä on tietenkin asukkaiden mielestä liikaa. Kuitenkin olisi syytä käyttää hyväksi radan tuomat mahdollisuudet. Esimerkiksi VR:n puutarhan kiinteistö on rapistuneisuuden tilassa mitä erinomaisemmalla paikalla. Eikö sinne voi ideoida ja toteuttaa jonkun palvelualan työvoimaintensiivisen keskuksen, jonne on helppo kulkea? Tekeekö kunta ja VR mitään löytääkseen tällaista?

Korvauksena Jokelalle ehdotetaan parannusta junien kulkuväleihin. Tällä hetkellä vuoroväli H-junan ja R-junan välillä on 23 min ja 37 min.  Mielestäni haitta ja hyöty eivät aivan kohtaa. Pitääkö lakkauttaa kaksi seisaketta että vuoroväli saataisiin täysin symmetriseksi, ja pitääkö vuorovälin edes olla symmetrinen?

Entä mihin Nuppulinnan ja Purolan asemia käyttävät sitten menisivät ja millä, ja kuinka monta minuuttia siihen menee, ja kuinka paljon hiilidioksidia tulee ilmakehään, kun ihmisiä ohjataan käyttämään autoa?  Sitä graniittimiehet voisivat laskea ja ajatella.

Toivon, että Tuusulan kunta ottaa voimakkaasti kantaa asemien säilyttämiseksi.    

 

                                                     Eeva-Liisa Nieminen

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Minimaalinen editori (Suodatettu HTML, kuvien lataus palvelimelle ei sallittu, <!--break--> ei toimi)

  • Sallitut HTML-tagit: <p> <br> <a> <em> <strong> <u> <img>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Ei editoria (Selkokielinen teksti, ei HTML:ää, <!--break--> ei toimi)

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Tapahtumia

Ei tulevia tapahtumia